Hammam. Steaming Stories.

Deel deze pagina

Hoe springen Brusselse en Vlaamse badhuizen om met Marokkaanse tradities en welk effect heeft de wereldwijde hammamhype op de badhuizen in Marokko, Libanon, Syrië,… én in Brussel.

Nakhla vzw biedt je via dit project een nieuw perspectief op de hammam: een blik achter de schermen, een ander licht, maar ook inzicht in verleden en heden van deze wellnesshype. Om dit te doen, verzamelde de vzw zo veel mogelijk verhalen over hammams via interviews (in Marokko, Brussel en Vlaanderen) en historisch onderzoek.

Na de lancering van de expositie Hammam. Steaming Stories. in april 2018 in het S.T.A.M. (Gent) reist de expo door naar Brussel! Van 5 maart 2020 tot en met 30 maart 2020 staat de expositie in het Huis Van Culturen/Maison des cultures in Sint-Jans-Molenbeek. Hou deze data zeker vrij!

In aanloop naar de expositie in Brussel organiseert Nakhla samen met verschillende partners enkele activiteiten:

BRUIDSHAMMAM

Een heuse bruidshammam! Met een traditionele, toeterende bruidsstoet en een échte bruid. Het bezoek van de bruid aan de hammam is een verplicht onderdeel van de huwelijksceremonie.

Wanneer? Vrijdag 13 september 2019
Locatie? De Kriekelaar, Gallaitstraat 86, 1030 Schaarbeek/ Hammam Le Riad, Gallaitstraat 29, 1030 Schaarbeek (enkel op uitnodiging)

STUDENTENDAG ARCHITECTUUR

Het Huis van Culturen ontvangt op 24 september een groep bachelorstudenten in de architectuur uit Brussel en Gent. Zij gaan in discussie over de hammam van de toekomst.

HAMMAM.STEAMING STORIES. FILMS

(exclusief voor vrouwen)
Nakhla vertoont samen met Citizenne vzw (Brusselse vormingsorganisatie) drie films in het kader van dit erfgoedproject.
 
A mon âge je me cache encore pour fumer (NL/FR)
De film speelt zich af in  de hammam. Het is begin jaren ‘90 en de fundamentalistische partij FIS beheerst het politieke leven in Algerije. De hammam is het decor voor heftige discussies over politieke en sociale thema’s, al is het vooral een plek waar vrouwen kunnen ontsnappen aan de drukkende sociale controle. De film is een waar pleidooi voor de gelijkheid tussen man en vrouw en de strijd tegen de radicale islam.

Wanneer? Vrijdag 4 oktober 2019 van 10:00 tot 14:00
Waar? GC De Platoo, Comenius, Dapperenstraat te 1081 Brussel
(incl. brunch en drankje) 

Caramel (NL/FR)
In een schoonheidssalon in Beiroet kruisen de levens van vijf vrouwen elkaar. Layla houdt van de gehuwde Rabih. Nisrine staat op trouwen, maar is geen maagd meer. Rima voelt zich aangetrokken tot vrouwen. Jamale weigert ouder te worden en Rose zorgt al jaren voor haar zieke zus. In het salon gaan de levendige en intieme gesprekken over mannen, seks, het moederschap ...  tussen het knippen van haar en het epileren met ... caramel.

Wanneer? Vrijdag 22 november 2019 van 10:00 tot 14:00
Waar? GC Nekkersdal, Emile Bockstaellaan 107 te 1020 Brussel
(incl. brunch en drankje)

Dégradé (NL/FR)
Twee kapsters en hun tien klanten zitten op een bloedhete dag vast in een schoonheidssalon in de Gazastrook, terwijl de Hamas-politie voor hun deur een maffiafamilie bevecht.
De film is een metafoor voor het dagelijks leven in Gaza waar dagelijkse routine en de constante staat van oorlog voortdurend met elkaar verweven zijn.

Wanneer? Vrijdag 6 december 2019 van 10:00 tot 14:00
Waar? GC De Kriekelaar, Gaillaitstraat 86 te 1030 Brussel
(incl. brunch en drankje)


Een samenwerkingsverband van Citizenne, MONA Film Festival, FARO, BOP, GC De Platoo, GC Nekkersdal, GC De Kriekelaar, AMSAB, Darna vzw, UGent, Huis Van Culturen/Maison des Cultures en de Erfgoedcel Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.