Meesters in het vak

Deel deze pagina

Spijs en drank, en alles wat een mens verder nog verorbert of tot zich neemt: er valt meer over te vertellen dan je zou vermoeden. Bepaalde gewassen of gerechten hebben niet alleen vaak een intense band met een regio of plek. Ze worden geteeld, gekoesterd en verzorgd door gepassioneerde mannen en vrouwen met liefde voor hun ambacht.

Over beenhouwers of moderne kriekenkwekers

Ontdek hier de mensen achter bijvoorbeeld het witloof, de bloempanch, de Brusselse krieken of enkele andere typisch oud-Brusselse producten.

Julien, Harens laatste witloofboer legt uit hoe de thermosifon werkt.

Witloof! Harens Goud van vzw Sputnik brengt een ode aan die delicate, lelieblanke najaarsgroente met de subtiele, bittere smaak en diegenen die zich in Brussels kleinste gemeente nog uitleven in de teelt van deze bijzondere groente.
Dankzij dit project is Harens oudste, tot in 2018 actieve witloofboer vereeuwigd, in de kortfilm 'Julien'. In het filmpje achter de foto kan je een voorsmaakje van Juliens kennis beluisteren, een verslag van HarenTV.

Uitgebeend! of het verhaal van de Vlaamse beenhouwers in Brussel na de Tweede Wereldoorlog. In het onderzoek en bijhorende expositie is men op zoek gegaan naar de talrijke Vlamingen die na 1945 in Brussel neerstreken om een beenhouwerij te openen en zo mee de bloempanch op de kaart zetten.