La Rose Blanche

Deel deze pagina

In Oud-Molenbeek waren er in de jaren ’70-’80 nog een twaalftal ‘Griekse cafés’, waarvan het volkscafé ‘La Rose Blanche’ nu het allerlaatste is. Met mediteraans enthousiasme houden de broers Pavlos en Kostas Karassavidis hier al enkele decennia de tapkranen open voor iedereen in de buurt, bewoners of toevallige passanten. 

Pavlos en Kostas

Cafébazen, Pavlos en Kostas zijn een begrip in hun buurt en ondertussen ook ver daarbuiten. Eén van de habitués van het café, Kris Kaerts (PLOEF! vzw) besluit samen met Polyxeni Roumeliotis via 'growfunding' het verhaal van dit authentieke, kosmopolitische Grieks-Brusselse café te documenteren via een docufilm vóór het de deuren zou sluiten. Wanneer het verhaal eindigt, is nog niet zeker. Het doek kan volgende week of pas binnen 10 jaar vallen, ... of ergens daartussenin. Uit alle nevenactiviteiten bij dit project is ondertussen wel een bloeiende (erfgoed)gemeenschap rond dit café ontstaan.

L'Amicale(s), boek, docufilm, …

Men komt regelmatig samen onder de naam l'Amicale de la Rose Blanche, een gezellig samenzijn met de klanken van de Rebetiko-muziek of Griekse blues op de achtergrond.
Goesting om meer te weten? Op donderdag 24 oktober 2019 ging de docufilm over het laatste Griekse café in Molenbeek in première. Een voorproefje ervan vind je hier. Tegelijk heeft men de verzamelde verhalen tot een publicatie gecondenseerd.

Via de facebookpagina van la Rose Blanche vind je data en programmering van volgende acties, optredens en meer. Op de website kan je terecht voor nog meer achtergrond over het project.