Documentatiecentrum en archief over het communistisch patrimonium in België

Deel deze pagina

Tijdschrift Internationale Jeugd-Correspondentie Nederland uit de collectie van het Documentatiecentrum en archief van de communistische beweging in België © DACOBWie midden de 19de eeuw in het centrum van Brussel flaneerde of de cafés frequenteerde, kon wel eens Karl Marx tegenkomen. Want zijn nu beroemde revolutionaire ideeëngoed heeft hij in Brussel verder opgebouwd en uitgeschreven. Al discussiërend met zijn Duitse vrienden en andere gelijkgestemden ontstond hier zijn beroemdste werk, het "Communistisch Manifest" dat de basis van een communistische partij-in-wording vormde! Ook de eerste Bond der Communisten ontstond in Brussel!

Affiche uit de collectie van het Documentatiecentrum en archief van de communistische beweging in BelgiëMet deze beroemde antecedenten kon het niet anders dat later ook in België een communistische partij werd opgericht, weliswaar zonder ooit veel politiek gewicht in de schaal te leggen. Het erfgoed van deze partij en opvolgers wordt met zorg bewaard in het archief en de bibliotheek voor de studie van de communistische beweging of kortweg DACOB. Het is, samen met het CArCoB (Centre des Archives Communistes en Belgique) de exclusieve bewaarnemer van het archief van de KPB/PCB (Communistische Partij van België/Parti Communiste de la Belgique).

Neem een duik in hun rijke archief of bibliotheek: wellicht kom je wel één of andere rode schat tegen. Meer inhoudelijke en praktische info over de archieven in DACOB vind je bij Erfgoedveld op onze website.