Cinematek - Koninklijk Belgisch Filmarchief

Deel deze pagina

Het Koninklijk Belgisch Filmarchief - Cinematek verzamelt en bewaart een unieke collectie films en filmgerelateerd materiaal. Het bezit een van de rijkste en meest diverse filmcollecties van Europa (waaronder talloze non-fictiefilms en bioscoopjournaals) die samen een echt visueel geheugen van onze geschiedenis vormen. Het archief documenteert en onderzoekt de collecties en deelt ze het hele jaar door via tentoonstellingen, lezingen, educatieve activiteiten, publicaties, diverse digitale platformen. Dagelijks vertoont het de pareltjes uit de collectie. Wie meer achtergrond wil, kan terecht in het documentatiecentrum, en professionele gebruikers zijn welkom via de dienst Access. 

Het Filmarchief heeft een lange traditie van filmrestauratie, terwijl het sinds 2012 ook een eigen labo voor digitalisering en digitale filmrestauratie heeft. Dit laat een nog betere verspreiding van de collectie toe, zowel in nieuwe audiovisuele producties als via digitale platforms, online of ter plekke.
Loop je één van CINEMATEK's bioscoopzalen binnen dan kan je kennis maken met de voorlopers van de cinema. De digitale filmbank MOVIOLA biedt iedereen toegang tot een ruime selectie gedigitaliseerde films.

Filmvertoners die gebruik willen maken van de films die Cinematek verdeelt, kunnen contact opnemen met de dienst Distributie. Voor alle andere vragen over gebruik van filmmateriaal kunnen professionals zich wenden tot de dienst Access.

Leeszaal: Ravensteinstraat 3, 1000 Brussel, bereikbaar op maandag en woensdag tussen 9.30u. - 17.00u. en vrijdag tussen 9.30u. - 13.00u.

CINEMATEK : Baron Hortastraat 9, 1000 Brussel

Documentatiecentrum (publicaties en papieren archiefcollecties) : bib@cinematek.be

Films door Cinematek : distributie@cinematek.be

Toegang collectie voor professionele gebruikers : access@cinematek.be

Periode
Eind 19de eeuw tot nu.

 

Cinematek - Koninklijk Belgisch Filmarchief

 • Adres

  Ravensteinstraat 3, 1000 Brussel

 • Telefoon

  +32 2 551 19 00

 • Website

  www.cinematek.be
 • E-mail

  info@cinematek.be | Documentatiecentrum : bib@cinematek.be

 • Bereikbaar

  Documentatiecentrum : maandag en woensdag van 9.30u. - 17.00u., vrijdag van 09.30u. - 13.00u. | Cinematek-zalen: zie website