CIVA

Deel deze pagina

Niet alleen een museum, maar ook een archiefcentrum, een gespecialiseerde bibliotheek en een uitgeverij gewijd aan architectuur van het begin van de 19de eeuw tot het begin van de 21ste.

CIVA is in 2016 opgericht op initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en verenigt onder één enkele structuur de middelen, de kennis en ervaring van diverse Brusselse cultuur- en erfgoedorganisaties die zich bezig zijn met architectuur, stedenbouw, landschappen en het onderzoek naar ecosystemen: de Archives d’Architecture Moderne (AAM), het Architecture Archive – Sint-Lukasarchief, de René Pechère Bibliotheek, het Fonds pour l’Architecture, het Centrum Paul Duvigneaud en de inmiddels opgeheven CIVA vzw.

Het culturele project van CIVA bevordert de ontwikkeling van een architectuur-, landschaps- en stadscultuur die vertrouwd is met de hedendaagse uitdagingen, met een bijzondere focus op Brussel. Binnen haar opdracht om alle publieksgroepen te proberen bereiken, ontwikkelt CIVA een groot aantal activiteiten en diensten, zowel binnen- als buitenshuis: tijdelijke en permanente tentoonstellingen, conferenties, plekken waar gedebatteerd kan worden en waar diverse meningen tot uiting kunnen komen, didactische activiteiten en vormingswerk. Men biedt het publiek ook een uitzonderlijk uitgebreid archieffonds ter beschikking, alsook bibliotheken die bij elkaar zo’n 40.000 uitgaven en tijdschriften over architectuur, stadsontwikkeling, landschappen, tuinen en stedelijke ecosystemen tellen.

Periode
Negentiende-eeuwse tot éénentwintigste-eeuwse stedenbouw en architectuur uit het Brussels hoofdstedelijk gewest, het Vlaamse en Waalse gewest.

 

CIVA

 • Organisatienaam

  CIVA | CIVA (Sint-Lukasarchief)

 • Adres

  Kluisstraat 55, 1050 Elsene | Vanderlindenstraat 22, 1030 Schaarbeek

 • Telefoon

  +32 2 642 24 50 / +32 2 217 65 99

 • Website

  www.fondationciva.brussels/nl
 • E-mail

  info@civa.brussels

 • Bereikbaar

  Bibliotheek: dinsdag-vrijdag van 09.30u. - 12.30u. en van 13.30u. - 17.00u.