Koninklijke en Keizerlijke Gilde St-Sebastiaan Neder-over-Heembeek

Deel deze pagina

Wie heeft er al eens niet de hoofdvogel afgeschoten? Waarschijnlijk jij ook al maar misschien niet direct de hoofdvogel op een koningsschieting van een traditionele schuttersgilde.

Zoals in Neder-over-Heembeek waar men, net zoals tijdens de middeleeuwen, de traditie van het handboogschieten beoefent. Zonder katrolbogen, zonder vizier vereist dit van de schutter niet alleen een goede beheersing van de techniek maar zeker ook een portie geluk. Wie dus iets minder vaardig is, kan dus toch nog de hoofdvogel of papegaai afschieten!

Toen Neder-over-Heembeek nog een eenvoudig middeleeuws dorpje was, op enkele kilometers stappen van de stad Brussel, stond de gilde in voor de bescherming van het dorp. Ze bood onderlinge hulp en bijstand in woelige tijden. Meer dan vijfhonderd jaar later is de gilde in de eerste plaats een sportieve vereniging maar wel met stevige wortels in de traditie. Met fierheid dragen de gildeleden bij plechtige gelegenheden hun historische kostuum, breuken, juwelen en staf met zilveren kroontje.
De koningsschieting, katuit of andere schietingen zijn nog altijd omringd met allerlei middeleeuwse gewoontes.

De schuttersgilde verwelkomt iedereen met interesse voor het handboogschieten want rang noch stand, man noch vrouw, jong noch oud: iedereen is welkom.

 

Koninklijke en Keizerlijke Gilde St-Sebastiaan Neder-over-Heembeek

 • Organisatienaam

  Koninklijke en Keizerlijke Schuttersgilde St-Sebastiaan - NOH

 • Adres

  Meudonstraat 54B, 1120 Neder-Over-Heembeek

 • Telefoon

  +32 478997411

 • E-mail

  stwillems@skynet.be