Luizenmolen Anderlecht

Deel deze pagina

Luizenmolen in de Vlindersstraat, Anderlecht

Wie de gemeente een beetje kent, weet dat de huidige Luizenmolen in de Vlinderstraat eigenlijk van recente datum is. Meer nog, zelfs de oude Luizenmolen die in 1955 werd afgebroken, heeft er ook niet altijd gestaan! In 1864 kocht een Anderlechtse boer een houten staakmolen elders om hem vlakbij zijn boerderij in de Vlinderstraat terug op te bouwen. Blijkbaar was dit vroeger wel meer de gewoonte: houten staakmolens verhuisde men van tijd tot tijd van het ene dorp naar het andere. En zo transformeerde een anonieme molen tot de Luizenmolen van Anderlecht. Toen die oude molen in 1929 zijn wieken voor de laatste keer liet malen, zette het verval zich langzaam in, om in 1955 definitief te verdwijnen.

De herinnering aan de oude Luizenmolen bleef wel bestaan. Enkele molenvrienden konden dan in 1999 fier de nieuwe Luizenmolen laten inhuldigen. Ondertussen drijven de wieken met een spanwijdte van 24 meter twee maalstenen aan van elk 800 kg.
Niet minder dan vier molenaars geven je graag uitleg over het molenvak, de geschiedenis van de Luizenmolen, het maalproces ... Loop eens langs in het weekend, tijdens speciale gelegenheden zoals de Luizenmolenfeesten of gewoon wanneer de wieken draaien! Maar zorg dat je geen slag van de molen krijgt!

 

Luizenmolen Anderlecht

 • Adres

  Vlinderstraat 192, 1070 Anderlecht

 • Telefoon

  +32 2 520 43 59

 • Website

  http://users.skynet.be/luizenmolen/
 • Bereikbaar

  Molenbezoek mogelijk elke tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 u. tot 17.00 u.