Molenbecca

Deel deze pagina

Nog vóór het kanaal Brussel-Charleroi werd gegraven, spreidden de velden en (bleek)weiden van Sint-Jans-Molenbeek zich uit tot vlakbij wat nu het historische stadscentrum van Brussel was. Op die manier was Molenbeek één grote voorraadschuur voor de Brusselaars. Het kanaal heeft in de 19de eeuw van Molenbeek het 'Manchester' aan de Zenne gemaakt. Die hele historische evolutie vertaalt zich in een onuitputtelijke bron van verhalen, geschiedenissen, ... die heemkring Molenbecca al jaren met veel goesting naar boven haalt. Want onder de nu soms grauwe huisgevels schuilen pareltjes van verhalen.

Waar ooit bleekweiden lagen, braakten later fabrieksschoorstenen hun zwarte rook uit, en nu kan je er verhalen van de mensen uit de  migratiegolven uit de jaren '60 en '70 beluisteren. Al die geschiedenissen vormen voor heemkring Molenbecca telkens boeiende onderzoeksuitdagingen, waarmee ze iedereen uitnodigen Sint-Jans-Molenbeek op zijn echte waard te schatten.

Tijdens de Erfgoeddag staan de bezielers van Molenbecca steevast paraat om je meer over Molenbeek te vertellen. De rest van het jaar kan je meer lezen in hun tijdschrift 'Molenbecca' of hen gewoon aanspreken.

 

Molenbecca

  • Adres

    Edmond Machtenslaan 153 B 38, 1080 St Jans Molenbeek

  • Telefoon

    +32 2 411 41 11

  • E-mail

    molenbecca@skynet.be