Orde van de Vrienden van Manneken-Pis

Deel deze pagina

Dat ons Manneken-Pis één van onze bekendste inwoners is, zoniet de meest bekende Belg wereldwijd, kent een eeuwenoude oorsprong. Toch was hij in de beginjaren maar één van de tientallen publieke fonteinen in de stad waar de Brusselaars zuiver water konden pompen. Was hij die eerste jaren - zijn geschiedenis zou teruggaan tot 1452 - enkel bekend als Manneken-Pist Julisenken Borre of de fontei­n van kleine Julien, tijdens de volgende eeuwen steeg de ster van Manneken Pis gestaag. Want de fontein werd één van de weinige overlevers van oorlogen, stormen, volksopstanden, ... En zo werd Manneken Pis de meest geliefde inwoner van Brussel en kreeg hij symboolwaarde. Want wedden dat geen enkele man zoveel kostuums in zijn kast heeft hangen dan Manneken-Pis!

Midden de jaren '50 organiseerden enkele fans van het kleine beeldje zich in een vriendenkring, de orde van de vrienden van Manneken-Pis. Ze zetten zich in voor de promotie van de culturele, toeristische en commerciële waarde van Brussel waarbij de traditie rond de figuur van Manneken-Pis centraal staat.

Hou hun website in de gaten, of www.mannekenpis.brussels/nl/home#manneken-pis, om alles rond het kleine plassende mannetje te volgen.

 

Orde van de Vrienden van Manneken-Pis

 • Organisatienaam

  Orde van de Vrienden van Manneken-Pis

 • Adres

  Eugène Flageyplein 23/8, 1050 Brussel

 • Telefoon

  0479 24 84 73

 • Website

  https://ordre-manneken-pis.wikeo.net
 • E-mail

  ordre.manneken.pis.bxl@gmail.com