Lezing ‘Van thermen naar hammams en terug' en workshop hammamrituelen

Deel deze pagina

De hammams waren niet de eerste publieke badhuizen die werden gebouwd. Reeds in de Griekse en Romeinse oudheid bestonden er grote publieke faciliteiten om zich te wassen, te sporten en te ontspannen. Met de islamitische verovering van de Romeins-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten, nam die nieuwe cultuurgemeenschap ook de bestaande badtradities over.
In de lezing 'Van thermen naar hammams en terug. De evolutie van publieke badhuizen door de eeuwen heen’ neemt archeoloog Sadi Maréchal je mee naar de historische wortels van het gemeenschappelijk baden. Hij onderzoekt welke badtradities uit de oudheid zijn blijven doorleven in de hammams, maar ook welke werden aangepast of hebben afgedaan. De nadruk ligt daarbij zowel op bouwtechnische als meer praktische en sociale aspecten.

Daarna ga je zelf aan de slag en leer je hoe een hammamritueel er aan toegaat. Het bestaat uit vijf stappen die tijdens deze workshop allemaal worden uitgelegd. Het traditioneel hammamritueel is een sensatie voor lichaam en geest. Het gaat niet alleen om het reinigen van het lichaam, het is werkelijk een sensatie voor alle zintuigen. Warmte, vochtigheid, schuim, geur en aanrakingen leiden tot een kunstwerk van lichamelijke ontspanning. Het hammamritueel is gebaseerd op oude en oosterse badtradities.

De lezing gaat door in het Nederlands.

Sadi Maréchal is als postdoctoraal onderzoeker van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen, verbonden aan de vakgroep archeologie van de Universiteit Gent. Als lid van de stuurgroep achter het project ‘Hammam. Steaming. Stories’ draagt hij bij aan de inhoudelijke omkadering van de tentoonstelling. Zijn expertise situeert zich op het vlak van de sociale en architecturale ontwikkeling van badgewoonten in en rond het Middellandse Zeegebied.

Nagiba Ben Rhouma is zaakvoerster van een eigen wellness-en schoonheidsinstituut ‘Riad Nagiba’. Al sinds haar zestiende heeft Nagiba een passie voor wellness en lichaamsverzorging. Naast haar studies farmaceutische wetenschappen, schoonheidszorg en visagie volgde ze in Parijs gespecialiseerde opleidingen. Riad Nagiba is geen traditioneel wellnessinstituut maar brengt sfeervolle hammamcultuur. De nadruk ligt op de typische Tunesische hammamcultuur. 

Een initiatief van Nakhla vzw. In samenwerking met Amsab-ISG, FARO, Erfgoedcel Brussel, FMV, Vormingplus Citizenne,  AL.ARTE vzw  Universiteit Gent,  KULeuven, Darna, KMKG, Davidsfonds, Riad Nagiba, Le RIAD HAMMAM & Hammam Lovina SPA, Huis van Culturen/Maison des Cultures, MoMuse.

 

Lezing ‘Van thermen naar hammams en terug' en workshop hammamrituelen

 • Wanneer

  zaterdag 21 maart 2020 (max. 20 personen)

 • Uur

  14:00-16:00

 • Waar

  Huis van Culturen, Mommaertsstraat 4 te 1080 Brussel

 • Prijs

  20 euro
  Vooraf betalen door overschrijving of factuur, met vermelding van naam, activiteit, datum en aantal deelnemers.
  Overschrijven op naam van Nakhla vzw, op rekeningnummer BE66 0012 9954 2443.

 • Inschrijven

  inschrijvingen@erfgoedbrussel.be
  Vermeld bij inschrijving je naam, aantal aanwezigen, datum en activiteit.