Bruegel in vogelvlucht

Deel deze pagina

Heel wat fijne initiatieven uit het brede Brusselse werkveld lieten zich inspireren op de figuur, het werk en de leefwereld van Bruegel. Na een projectoproep ondersteunde de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) 19 voorstellen. We tippen je hier alvast enkele smaakmakers. Wil je meer weten, klik dan terug naar de beginpagina. Via de verschillende tegels kan je er de initiatieven ontdekken. En houd onze website in de gaten voor verder nieuws over Bruegel. Want net zoals de vele lagen in Bruegels werk ontvouwen we laag per laag, maand na maand de initiatieven.

Het Brussels Brecht-Eislerkoor brengt, samen met jongeren van Jeugdhuis MJle88, geuzenliederen. Het Centrum voor Basiseducatie Brusselleer dompelt zijn cursisten een heel jaar onder in de Bruegels wereld.

Paleis op de Coudenberg | Museum van de Stad Brussel - BroodhuisIn het Paleis van de Coudenberg komt Bruegel tot leven tijdens Museum Night Fever, terwijl de Hallepoort aperitieft met Bruegel tijdens de Brusselse museumnocturnes. Gidsenverenigingen nemen je graag op sleeptouw, zoals Bruniek, dat je laat kennismaken met de tijdsgenoten van Bruegel of Tochten van Hoop dat bewoners van het Huizeken opleidt tot Bruegelgidsen. 

Ook de Brusselse scholen kunnen aan de slag met Bruegel, bijvoorbeeld tijdens een stageweek bij Stichting Civa of in de kinderateliers van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Het Sint-Jan-Berchmanscollege en de Sint-Jorisbasisschool focussen dit schooljaar natuurlijk op Bruegel binnen het ‘Buurten met Erfgoed in de Marollen'-project, begeleid door Erfgoedklassen & Burgerschap. In de vrije tijd kunnen de jongste fans zich uitleven in enkele Bruegelstages.

Ook op het podium is Bruegel alomtegenwoordig. Studenten van het Conservatorium brengen muziek uit de 16de eeuw in het Erasmushuis. Zinnema brengt de theatervoorstelling 'De ezels van Bruegel' en het Alibicollectief reist Brussel en omstreken rond met de Zennebiest, een ambulant theatertje.

En dan zijn er nog twee grote projecten die de VGC konden bekoren, en ondersteuning kregen:

  • Vlaamse Meesters in situ (door Openbaar Kunstbezit Vlaanderen), plaatst schilderijen van Bruegel in de Kapellekerk en de Goede Bijstandskerk - letterlijk - extra in de kijker
  • de wandelgids 'Pierewaaien met Bruegel' laat gezinnen en scholen via twee parcours, van de hoogstad naar de laagstad, Bruegels wereld verkenen.

Uiteraard ‘verbruegelt’ de VGC ook zelf, tijdens de Buitenspeeldag, Erfgoeddag, Stadskriebels en de Speelweken.


Zie je het groot, dan kan je naar één van de drie grote tentoonstellingen.

  • Unseen Masterpieces © Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.Bruegel, Unseen Masterpieces
    (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België) onthult de eigenaardige personages, verhaaltjes uit de meesterwerkjen,
  • Bruegel, poort naar de 16de eeuw
    (Hallepoort) geeft je via virtual reality een zicht op 16de-eeuws Brussel, vanop het dak van de Hallepoort, die Bruegel wellicht dagelijks zag toen hij in Brussels woonde en werkte,
  • The World of Bruegel in Black and White (door de Koninklijke Bibliotheek van België), presenteert de zeldzame prenten en meestertekeningen in het Paleis van Lotharingen.