De bron - La source

Deel deze pagina

Via het project De Bron geeft Abel op vier momenten demonstratielessen Congolese traditionele houtbewerking. Tijdens de demonstraties leren de deelnemers hoe ze zelf maracas, kleine tamtams en xylofoons kunnen maken. Het materiaal bestaat uit natuurlijke materialen zoals bamboo, calebassen, huiden, enz. Het bijzondere aan dit traditionele ambacht uit Congo is het ontbreken van spijkers in de meubels. Men maakt de verbindingen in hout via aloude technieken.

Kimbanda, Meza

Op het programma van de demonstratielessen staan ook het verfijnen en afstemmen van instrumenten:  montage van de tamtam, de huid binden en aantrekken aan tamtam’s, het stemmen van de tamtam’s, de structuur van een xylofoon in bamboo maken, de staven stemmen door er een kleine calebas onder te monteren, enz. Zo leert hij de deelnemers kleine meubels te maken, met de hand en in traditionele materialen. Dat zijn Kimbanda, kleine lage traditionele stoelen,  Meza of tafels en kaders in bamboe.

De demonstraties vinden plaats op verschillende plaatsen. De eerste op het Afrodisiac festival, een festival in het Ter Kamerenbos dat de Afrikaanse cultuur promoot. De tweede op het Maïsha festival, een multicultureel festival in de Matongéwijk. De volgende twee demonstraties gaan door in een winkel in de Matongéwijk. Dit creëert één grote vitrine dat zoveel mogelijk mensen kan aanzetten om deel te nemen.
De twee laatste demonstraties in de Matongé-wijk worden door dezelfde groep gevolgd. Op die manier kan Abel dieper op de materie ingaan en de kennis op een duurzame manier doorgeven.

Andere info

 

De bron - La source

 • Wanneer

  8 juli 2019
  11 augustus 2019
  Oktober 2019

 • Waar

  Afrodisiac festival
  Maïsha festival
  Matonge galerij