De Patchmadammekes en meneerkes van Ukkel

Deel deze pagina

Fernande Authuys heeft een levenslange ervaring in naaien en sinds 12 jaar beoefent ze met passie ook de patchwork-techniek. 

Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleuren en grootte aan elkaar worden genaaid. ‘Patch’ betekent ‘lapje stof’. De lapjes stof kunnen in verschillende kleuren, tekeningen en vormen gebruikt worden, waardoor er ontelbare mogelijkheden zijn om tot een origineel eindproduct te komen.

In de 18e en 19e eeuw werd patchwork in Amerika en Europa veel toegepast. Van kleine lapjes stof kon een warme deken worden gemaakt. Hiervoor werden vooral stukken van gedragen kleding gebruikt. Patchwork is ontstaan door op een zuinige manier restjes stof aan elkaar te maken, mogelijk in tijden of gezinnen waarin het economisch niet zo goed ging. Vanaf de Tweede Wereldoorlog wordt patchwork echter vooral als hobby uitgeoefend.

Het werk is een sociale bezigheid waarbij veel wordt samengewerkt en kennis wordt uitgewisseld. In 2012 richtte Fernande samen met enkele vriendinnen de club ‘Patchmadammekes van Vilvoorde’ op. Zo  verzamelden ze heel wat kunde en vaardigheid. Haar liefde en kennis voor dit vakwerk brengt Fernande graag naar anderen. Daarom organiseert  ze i.s.m.  het gemeenschapscentrum Het Huys en het lokaal dienstencentrum Lotus workshops. Iedereen is welkom. Geen ervaring? Twee linkerhanden?
Geen nood! Fernande leert je de basis.  Je hoeft niets mee te brengen, al het materiaal is aanwezig.

Meer weten?

Workshops GC Het Huys.
Website van De Patchmadammekes van Vilvoorde.

 

De Patchmadammekes en meneerkes van Ukkel