Orthodox Pasen

Deel deze pagina

Ook de orthodoxe christenen vieren Pasen © Isabelle Geeraerts  Het orthodoxe en katholieke Pasen draaien om de viering van Jezus' wederopstanding uit de dood. Tegelijk valt dat samen met het begin van de lente.

Maar orthodox Pasen valt (doorgaans) op een andere datum dan het katholieke feest èn het duurt niet één, maar drie dagen.
De orthodoxe gemeenschap berekent de paasdatum met de Juliaanse kalender, die achterloopt op de Gregoriaanse (westerse) én ze houdt rekening met de datum van Pessah. Orthodox Pasen mag nooit voor Pessah vallen. Zo kan het orthodoxe Pasen tot 5 weken na het katholieke paasfeest vallen.

In Georgië heet het paasfeest Agdgoma. Gelovigen gaan een week voor Pasen naar de kerk. Ze laten er briefjes met namen van vrienden en familieleden zegenen. Op paaszondag wordt er ’s avonds uitbundig getoost en gezongen. Rond middernacht vertrekt iedereen naar de kathedraal. Met brandende kaarsen in de hand maken gelovigen er driemaal een rondgang om de kerk. Vervolgens zingen priesters en koren de hele nacht. De volgende dag wordt er een bezoek gebracht aan het kerkhof. Bij het graf van de overledenen wordt uitgebreid getafeld.
Bij orthodox Pasen horen beschilderde echte eieren, geen chocolade. Die schildering zou de kracht van het ei nog aanwakkeren.