Traject voedingserfgoed

Deel deze pagina

In maart 2016 begon het Centrum Agrarische Geschiedenis in opdracht van de Brusselse erfgoedcel aan een driejarig erfgoedtraject ‘Voeding in Brussel’. Het brengt Brussels voedingserfgoed (of culinair erfgoed) in kaart. Onder dat erfgoed verstaan we niet alleen roerend erfgoed zoals objecten en documenten in collecties. Ook immaterieel erfgoed maakt er deel van uit en dat zijn alle tradities waarin voeding een rol speelt.

In het eerste jaar (2016-2017) zijn zoveel mogelijk collecties en tradities opgespoord en gedocumenteerd.
Tegelijk polste CAG ook naar de noden van de collectiebeheerders en van de erfgoedgemeenschappen achter de tradities. Alle verzamelde gegevens over collecties en hun beheerders hebben een plek gekregen in de databank van CAG. De publiek toegankelijke collecties zijn opgenomen in dit collectie-overzicht

Tijdens het tweede jaar (2017-2018) heeft CAG twee collecties in detail geregistreerd en twee tradities gedocumenteerd.
In het Museum van de Belgische Brouwers kregen alle pamfletten, posters, schilderijen en foto’s een zuurvrije verpakking en een label. En ook de rijke collectie foto’s, menukaarten, correspondentie en documentatie van het sterrenrestaurant Comme chez Soi werd geordend, zuurvrij verpakt en geregistreerd. Een inventaris maakt het archief toegankelijk voor (gemotiveerde) onderzoekers.
De laatste Harense grondwitloofboeren vertelden hun verhaal en droegen zo bij tot het borgen van de kennis over de traditionele teelt van het witte goud.
En wist je dat in Brussel van januari tot september altijd wel één gemeenschap het begin van de lente viert? Al die (oude én nieuwe) lenterituelen werden gedocumenteerd en waren te zien op het Lentefestival dat in april 2018, ter gelegenheid van Erfgoeddag, plaatsvond in BELvue.

In het derde en laatste jaar (2018-2019) maken we de resultaten van het traject zichtbaar voor alle geïnteresseerden, met deze webpagina’s, met Broodjes Brussel, met verhalen, met tips en trucs om zelf aan de slag te gaan met voedingserfgoed of om het - uiteraard - te proeven. Lees de verhalen ook in deze krant.
Blijf onze website en facebookpagina volgen!