Het nieuwe Babel

Deel deze pagina

Velen willen dit wel eens vergeten. Toch is Brussel zoals vele andere grote steden gegroeid uit het toevallige samenkomen van migranten van allerlei pluimage en uit alle windstreken. En dat is niet alleen een hedendaags verhaal. Want is er iemand die in het de Brouckèreplein nog de afstamming vermoedt van het West-Vlaamse geslacht De Brouckere (zonder accent!)? In Torhout bekleedde de familie generaties lang belangrijke juridische en administratieve functies en kwam pas begin 19de eeuw in Brussel terecht. 
Stukjes van die oude en nieuwe migratieverhalen zijn ondertussen, met steun van de erfgoedcel, opgedolven.

Het project-tweeluik Herinnering en Migratie (2008-2010) van het AMVB richt de blik eerst op het persoonlijke migratieverhaal van negentien Brusselaars van nu en hun (erfgoed)connectie met het oude en nieuwe thuisland. Maar niks nieuws onder de zon! Ooit boden de Bond der West-Vlamingen te Brussel, de Cercle Montois de Bruxelles of de Circulo Hispano Belga-Americano nieuwkomers/gelukzoekers uit Vlaanderen, Wallonië of nog verder weg die na de Eerste Wereldoorlog in Brussel belandden, een veilig stukje streek- en thuisgevoel.

Nieuwsgierig geworden naar nog meer 'Brussel-in-the-mix'? Verdiep je dan ook zeker in dit boek, In Brussel. Een reis door de wereld, op basis van een veldonderzoek door historicus Hans Vandecandelaere. Hij neemt je mee op reis in de stad en de wereld doorheen de recentste migratiegolven naar Brussel. Het levert een superdivers spectrum migratieverhalen op dat een stem geeft aan enkele van de meer dan 170 verschillende gemeenschappen. Het boek is de grondstof geweest voor twee reeksen wandelingen Stemmen uit Babel waarin Hans Vandecandelaere je mee op stap neemt. Een reis met zestien etappes doorheen de stad en de wereld waarin 60 jaar migratie naar Brussel de rode draad vormt.

Andere leestip