Print Projecten >> Grot van Jette

Grot van Jette

    Naar overzicht    

Al meer dan 100 jaar staat in de Leopold I-straat een Mariagrot met een parkje. Het is een kleine groene oase te midden van de stad.

De grot werd opgericht in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog en is een replica van de grot uit Lourdes waar Maria in 1858 aan Bernadette zou verschenen zijn. Meer dan honderd jaar later staat de Lourdesgrot in Jette er nog steeds, inclusief landschapstuin met een kruisweg en kapellen voor de rozenkrans. Hoewel religieus van oorsprong heeft dit oord ook een culturele betekenis gekregen. Voor heel wat Brusselaars is het een plaats van herinnering geworden, een plek die ze als kind bezochten met familie of waar persoonlijke ervaringen een plaats kregen. Mensen bouwden er een band mee op, hoorden erover vertellen, het nestelde zich in het collectieve geheugen en het domein kreeg doorheen de tijd de sympathieke roepnaam ‘grotteke’.

We lanceren de audiogids op zondag 4 juni. Vanaf dan kom je te weten welke verhalen deze verborgen parel herbergt. We interviewden vrijwilligers, bezoekers en gepassioneerden en maakten er een audiowandeling van. De audiogids neemt je mee op pad en je hoort uit eerste hand wat deze plaats zo bijzonder maakt.

Vanaf 4 juni te verkrijgen in het winkeltje ‘Avé Maria’ naast het grotteke.

Een initiatief van VPW Brussel-West vzw (sectie Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot), gemeenschapscentrum Essegem, Erfgoedcel Brussel en vzw Brussel Nous Appartient/Brussel Behoort Ons Toe.

Met steun van het College van Burgemeester en Schepenen van de Gemeente Jette, op initiatief van Schepen van Bi-Communautaire Activiteiten Mounir Laarissi.

 

 


 
Grot van Jette
Grot van Jette
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera
Erfgoedcel:Brussel
Paginatitel:
Webadres:/product.php?prodid=550&&catid=41&lang=NL