Erfgoeddag

Deel deze pagina

Erfgoeddag is een jaarlijks terugkerend toonmoment voor de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel waarbij het roerend en immaterieel erfgoed centraal staat. 

Al meer dan twintig jaar toont de cultureel-erfgoedsector zichzelf op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant. In 2024 was dat zondag 21 april (en noteer alvast 27 april 2025 voor 'Game on!'). Het doel van al die inspanningen? De rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van al het roerend en immaterieel cultureel erfgoed dat Vlaanderen en Brussel rijk is onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen brengen. Bovendien zijn alle activiteiten gratis.

Erfgoeddag laat de nieuwsgierige bezoeker kennismaken met het roerend en immaterieel erfgoed, in al zijn verscheidenheid en met al het werk dat daar voor en achter de schermen bij hoort.

  • Met roerend erfgoed bedoelen we allerlei objecten en dingen. Denk bijvoorbeeld aan oude boeken, schilderijen, etsen, foto's, archiefstukken en werktuigen om een ambacht te kunnen uitvoeren.
  • Onder immaterieel erfgoed plaatsen we de niet-tastbare gebruiken en gewoontes van vroeger, cultuur in levende menselijke lichamen, die we willen doorgeven aan mensen in de toekomst. Voorbeelden zijn het mandenvlechten, het pruikenmaken, thee- of biercultuur, wafels bakken, verhalen vertellen, technieken om de hoofden van reuzen te maken ...

Erfgoeddag is een initiatief van FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Brussel en Vlaanderen. Erfgoedcel Brussel coördineert en ondersteunt het evenement in Brussel. Daarnaast draagt de Erfgoedcel Brussel het evenement in Brussel uit.