Ancien Grand Serment Royal et Noble des Arbalétriers de Notre Dame du Sablon

Deel deze pagina

Zeg niet schuttersvereniging maar gilde! 'De Groote Gulde', die in 1213 zou zijn gesticht, vindt zijn wortels in de privileges die hertog Hendrik I van Brabant zou hebben toegekend aan de kruisboogschutters. 800 jaar geschiedenis dus!

'De Groote Gilde' zou deze privileges danken aan hun onversaagde optreden tegen de Leuvenaars, die tijdens een bruiloft aan de Zenne Brussel op stelten hadden gezet. De gilde had mee de openbare orde hersteld, aangezien hun leden bij brand, onlusten, ... een soort politierol in de stad opnamen. Sommige leden zwoeren ook trouw, 'le serment', aan de heer die op dat ogenblik de lakens uitdeelde in de stad of regio.
Was het lidmaatschap van deze schuttersvereniging eeuwenlang exclusief voorbehouden aan de gegoeden van de stad, dan kan vandaag in principe iedereen zich aansluiten, weliswaar nog altijd op voorspraak van een gildelid!

In de lokalen van de schuttersvereniging kan men tot vandaag verschillende disciplines van het traditionele kruisboogschieten beoefenen. 

 

Ancien Grand Serment Royal et Noble des Arbalétriers de Notre Dame du Sablon