Epitaaf

Deel deze pagina

Enkele enthousiastelingen met een persoonlijke en/of beroepsgebonden belangstelling voor begraafplaatsen, kerkhoven en graftekens - die bestaan inderdaad - sloegen eind 1984 de handen in mekaar en stichtten vzw Epitaaf.

Aanleiding was de verkoop van het toen zowat honderd jaar oude grafbeeldhouwersatelier en woonhuis van de familie Salu. Ernest Salu I, de stamvader van in totaal drie generaties grafkunstenaars Ernest Salu, stichtte rond 1870 het atelier, net naast het kerkhof van Laken. Het kerkhof groeide uit tot het Père Lachaise voor de Brusselse beau monde, met prachtige funeraire beeldhouwkunst.
De grafkunstenaars Salu hebben heel wat van die epitafen op het kerkhof gerealiseerd. Kerkhof en atelier Salu zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In de authentieke en volledig bewaarde ateliers met wintertuin is vzw Epitaaf al meer dan 25 jaren actief. De vereniging presenteert er de rijke beeldhouwcollectie van de familie Salu, met ontwerpen, mallen voor grafbeelden, staalkast met marmerstalen, ... De collectie is aangevuld met onder meer de collecties van Brusselse collega-grafbeeldhouwers Beernaert en Houtstont.

Epitaaf staat borg voor het behoud van deze uitzonderlijke collecties, het presenteren ervan èn onderzoekt dit funeraire erfgoed.
De kleine ploeg van enthousiaste vrijwilligers kan ondertussen een mooi palmares voorleggen: inrichten van een open depot, gedigitaliseerde inventarisering van de collecties,  restauraties van de ateliers, tentoonstellingen tijdens Erfgoeddag of Open Monumentendagen, … Wil je op de hoogte blijven van hun activiteiten, schrijf je dan in op hun nieuwsbrief.

Ben je nieuwsgierig geworden naar fraai funerair erfgoed, ga dan een kijkje nemen bij Epitaaf. Misschien krijg je dan ook zin om de ploeg te versterken.

 

Epitaaf

 • Adres

  Onze-Lieve-Vrouwvoorplein 16 - 1020 Laken

 • Website

  www.epitaaf.org
 • E-mail

  info@epitaaf.org

 • Bereikbaar

  Elke eerste zaterdag van de maand, daarbuiten op afspraak.