Expo 58

Deel deze pagina

Paviljoen van de U.S.S.R. © familie SalenderExpo '58 ligt ondertussen meer dan zestig jaar achter ons, toch blijft het in ons geheugen gegrift. Wie er toen niet bij was, kan watertanden bij al die nostalgie of zich onderdompelen in de magische jaren '50. Want ondertussen toont de erfgoedapp Expo '58 waar al die blinkende, overrompelende nieuwigheden zich hebben afgespeeld. Alsof je er toch (weer) bij bent.

Verschillende organisaties hebben tijdens de afgelopen jaren de expo opnieuw in de kijker gezet. Zo was de 60ste verjaardag van Expo '58 voor het Atomium een aanleiding om enkele kroongetuigen aan het woord te laten over hun belevenissen, en om in hun gekoesterde foto's van toen te duiken.

Herinneringen en verhalen over de blinkende, overweldigende nieuwe wereld op de Heizelvlakte.

Ook in 2008, vijftig jaar na Expo '58 twinkelden de beelden op het netvlies nog feller en klonken de verhalen nog heroïscher. Het was tijd om de historische kritiek los te laten op al die verhalen. Toen heeft men van wat restte over Expo '58 een eerste keer verzameld, geïnventariseerd, verbeeld, gecompileerd. De erfgoedcellen en FARO bundelden de krachten voor een landelijk initiatief ...

Overal in Vlaanderen en Brussel zochten en vonden erfgoedcellen getuigenissen en (beeld)materiaal over Expo '58. De beklijvendste verhalen en de mooiste beelden vonden hun weg naar het boek ‘Expo 58. Het wonderlijke feest van de fifties’ en de website 'Expo '58. Back to the Future'.

In Brussel, de bakermat van de wereldexpositie gingen we in 2008 nog een stapje verder, met de hulp van BNA-BBOT, Hogeschool Sint-Lukas en Art Basics for Children. Het resulteerde in deze initiatieven.

View-master over Expo '58 © View-Master Expo '58 - Déjà View

Je beleefde, gewapend met de ouwe getrouwe viewmaster, een nieuwerwetse mp3-speler en een plannetje de wereldexpo. Voor sommigen was het een eerste virtuele kennismaking, anderen herbeleefden alles opnieuw alsof het gisteren was. De Déjà-Viewwandeling werd verwerkt tot een Erfgoedapp (zie link helemaal bovenaan deze pagina). Laad hem op je smartphone en struin langs de expo-paviljoenen.

 

Explorama '58

Kreeg je er niet genoeg van, dan kon je met Explorama '58 op een zestal centrale plaatsen in de stad via beeld, geluid en grafische vormgeving de sfeer opsnuiven van Expo '58.

Kinderproject Studio50, bij viering van vijftig jaar Expo '58 © ABC Studios 

Studio50

De allerkleinste curieuzeneuzen dompelden zich tijdens verschillende ateliers, speel- en werkstations onder in de magische sfeer van de Golden Fifties en de wereldtentoonstelling.