Traject - Hammam. Steaming. Stories

Deel deze pagina

Hoe springen Brusselse en Vlaamse badhuizen om met Marokkaanse tradities en welk effect heeft de wereldwijde hammamhype op de badhuizen in Marokko, Libanon, Syrië,… én in Brussel.

Nakhla vzw biedt je in dit project een nieuw perspectief op de hammam: een blik achter de schermen, een ander licht, maar ook inzicht in verleden en heden van deze wellnesshype. Om dit te doen, verzamelde de vzw zo veel mogelijk verhalen over hammams via interviews in Marokko, Brussel en Vlaanderen, en historisch onderzoek.

Na de lancering van de expositie Hammam. Steaming. Stories in april 2018 in het S.T.A.M. (Gent) is de expo in Brussel beland.
Ontdek de wondere wereld van hammams via de expo, lezingen, een audiowandeling over Molenbeekse badhuizen en natuurlijk ook …workshops en een geleid bezoek aan een hammam! Van 5 maart 2020 tot 30 maart 2020 staat de expo in het Huis Van Culturen/Maison des cultures in Sint-Jans-Molenbeek.

Nakhla koppelt er tegelijk een goed gevulde activiteitenkalender aan: workshops, lezingen, audiowandelingen, hammambezoeken,... om de hammam-cultuur aan den lijve mee te maken!
Meer details en praktische info over de activiteiten vind je ook via onderstaande links naar onze website.


Inschrijven gebeurt via de erfgoedcel.

In aanloop naar de expositie in Brussel organiseerde Nakhla vzw samen met verschillende partners al enkele activiteiten (in de loop van 2019):

Bruidshammam
Een heuse bruidshammam! Met een traditionele, toeterende bruidsstoet en een échte bruid. Het bezoek van de bruid aan de hammam is een verplicht onderdeel van de huwelijksceremonie.

Studentendag Architectuur
In het Huis van Culturen discussieerden architectuur-studenten over de hammam van de toekomst.

HAMMAM.STEAMING.STORIES-films
A mon âge je me cache encore pour fumer
De film speelt zich af in de hammam. Het is begin jaren ‘90 en de fundamentalistische partij FIS beheerst het politieke leven in Algerije. De hammam is het decor voor heftige discussies over politieke en sociale thema’s, al is het vooral een plek waar vrouwen kunnen ontsnappen aan de drukkende sociale controle. De film is een waar pleidooi voor de gelijkheid tussen man en vrouw en de strijd tegen de radicale islam.
Caramel 
In een schoonheidssalon in Beiroet kruisen de levens van vijf vrouwen elkaar. Layla houdt van de gehuwde Rabih. Nisrine staat op trouwen, maar is geen maagd meer. Rima voelt zich aangetrokken tot vrouwen. Jamale weigert ouder te worden en Rose zorgt al jaren voor haar zieke zus. In het salon gaan de levendige en intieme gesprekken over mannen, seks, het moederschap ...  tussen het knippen van haar en het epileren met ... caramel.
Dégradé
Twee kapsters en hun tien klanten zitten op een bloedhete dag vast in een schoonheidssalon in de Gazastrook, terwijl de Hamas-politie voor hun deur een maffiafamilie bevecht.
De film is een metafoor voor het dagelijks leven in Gaza waar dagelijkse routine en de constante staat van oorlog voortdurend met elkaar verweven zijn.

Een samenwerkingsverband van Citizenne, MONA Film Festival, FARO, BOP, GC De Platoo, GC Nekkersdal, GC De Kriekelaar, AMSAB, Darna vzw, UGent, Huis Van Culturen/Maison des Cultures en de Erfgoedcel Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.