Wiels of brouwerij Wielemans-Ceuppens

Deel deze pagina


zoals in Wiels of brouwerij Wielemans-Ceuppens

© Philippe DebroeDe tijd van de dampende brouwzalen is al even voorbij in wat nu Wiels, het centrum voor Hedendaagse Kunst heet. Maar de geschiedenis van het gebouw èn de arbeiders van brouwerij Wielemans-Ceuppens te Vorst is nog in elke betonvezel van het gebouw voelbaar. Alleen was die geschiedenis nog nooit genoteerd. In het artistiek erfgoedproject 'W' getuigden de protagonisten (buurtbewoners, voormalige en huidige werknemers van de brouwerij en Wiels), die samen het collectieve geheugen van de voormalige brouwerij en het huidige kunstencentrum vormen. Ze vertellen over de invloed die de bijzondere plek uitoefent en nog altijd uitoefende op hun familie(leven) en hun wijk.

Tot in 1940 was de Forst onze pils.

Centraal in hun verhalen staat de imposante brouwerij en haar gebouwen, de bloeitijd en het verval na de sluiting van de brouwerij, tot het nieuwe verhaal van WIELS, BRASS en BLI:B vandaag.
Brussels artiestencollectief ZimmerFrei ging aan de slag met de zowat dertig verhalen die vzw Brussel Behoort Ons Toe verzamelde. De semi-permanente geluidsinstallaties en de wandelingen in en rondom WIELS die eruit voortvloeiden, zijn ondertussen zelf erfgoed. 
De publicatie 'W' kan je gelukkig wel nog lezen.
De integrale verhalen kan je beluisteren via BNA/BBOT.