YOUYOU IN BRUSSEL

Deel deze pagina

De youyou of zaghareed

De youyou in het Frans of zaghareed in het Arabisch is een luide en zinderende uiting van onder meer vreugde en feestelijkheid. De kreet vindt zijn oorsprong in diverse culturen in het Midden-Oosten, Noord- en Subsaharaans Afrika, en zelfs in het Baskenland. Naargelang de regionale herkomst wordt hij zaghareed, kululu, tsahalulim, irrintzi, etc. genoemd. Telkens gaat het om een langgerekte schrille toon die gemoduleerd wordt door de keelwand, glottis of met snelle tongbewegingen. De zindering die hiervan uitgaat is tot ver te horen én te voelen. De YouYou Groep is een Brussels vocaal performance-ensemble dat vertrekt vanuit deze trilklank. De groep maakt aangrijpende voorstellingen, bouwde een artistiek laboratorium en een overleveringspraktijk op die de stem als emanciperend en verbindend voertuig centraal stelt.

"De youyou maakte deel uit van een inwijdingsritueel. Een manier om toe te treden tot de groep van de volwassen vrouwen van de familie."

Anissa (YouYou Groep)

Documentaire 'YouYou in Brussel' 

In de documentaire 'YouYou in Brussel' volgt documentairemaakster Lotte Knaepen de YouYou Groep een jaar lang. Ze werpt een blik achter de schermen van de borgingspraktijk en de artistieke creaties waarmee de groep in volle pandemie het isolement zoekt te doorbreken. Ze peilt naar motivaties en werkmethodes en rijgt de vele getuigenissen van de leden tot een veelstemmig relaas. De documentaire ging op 7 juni 2022 in première in Cinema Palace. Kon je er niet bij zijn? Bekijk nu de volledige documentaire en laat je inspireren door de YouYou Groep.

CREDITS

YOUYOU IN BRUSSEL, Lotte Knaepen, documentaire film (27’) NL, EN, FR > NL/FR ondertitels, 2022

Camera, Directie: Lotte Knaepen Tweede camera Mars in Kanal: Menno De Jong, Luca Mattei Geluid Mars in Kanal: Frederic Altstadt, Ayméric de Tapol Geluid Mars in Centre Pompidou: Christophe Albertijn, Etienne Foyer Color: Diren Agbaba Productie: Erfgoedcel Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie Met de steun van LiLiLi