Connection congo-belge

Deel deze pagina

Spel Brussel en Congo in één zin en geheid roept er wel iemand: 'Matonge'! En toch, de Congolese aanwezigheid is ondertussen in héél Brussel voelbaar, niet alleen in dat kleine stukje Elsene geprangd tussen de Waverse- en Elsensesteenweg. Want de 'connection congo-belge' heeft een lange geschiedenis met tastbare sporen die zich over gans Brussel hebben uitgezaaid.

Salut Congo

Zoek de link. Ex-kolonialen die bij de onafhankelijkheid van Congo have en goed achterlieten en zich vluchteling voelden in een moederland dat hen vreemd was. Ook vandaag emigreren/vluchten mensen uit Congo naar België. Congolezen verlaten hun land om economische, politieke of andere redenen en komen hier terecht in een voor hen vreemde omgeving. Het vormen verschillende verhalen van ontworteling, statusverlies, van aanpassing en integratie, maar oh zo gelijklopend.
Tegen de achtergrond van de fysieke sporen van Congo in Etterbeek, zoals architectuur en straatnamen, zijn deze intergenerationele en andere getuigenissen en fotoportretten verzameld geweest in een (reizende) tentoonstelling Salut Congo en de publicatie van de Louis Paul Boonkring Etterbeek. 

Salut Congo, Hello Molenbeek

Wat weinig mensen weten: waar woont momenteel de grootste Congoleze gemeenschap in België? Niet in Etterbeek, niet in Sint-Joost, ook niet in Elsene maar in Sint-Jans-Molenbeek. De reizende tentoonstelling heeft er daarom een laatste keer halt gehouden. In ware festivalstijl presenteerden de initiatiefnemers er samen met lokale organisaties Salut Congo, Hello Molenbeek. Je kon kennismaken met onder meer het verhaal van de eerste Congolese voetballers Mayunga en Assaka, topspelers bij het succesvolle Daring Club Brussels van de jaren '60. Ze inspireerden Annabelle Van Nieuwenhuyze en François Kasongo voor de documentaire 'Bana Ya Daring, de droom van Molenbeek'.

Oudergem en Congo

Ook in Oudergem strandden uiteindelijk heel wat Belgen en Congolezen die een nauwe band met het Congo/Zaïre van vóór en na de onafhankelijkheid koesteren. Hun beklijvende belevenissen en herinneringen over hun leven in het verre Congo zijn gebundeld in het boekje Oudergem en Congo.


Nog meer Congo in Brussel vind je in ons boekje over de Afrikaanse gemeenschappen in Brussel Schaduw van Matonge,

Triomboog in het Jubelpark, met de quadriga die de provincie Brabant voorstelt © Wal Dominguez | Pixabaof in de intrigerende reisgids langs koloniaal erfgoed in België Wandelen naar Kongo. Langs koloniaal erfgoed in Brussel en België door Lucas Catherine. Hij maakte een inventaris op van alle monumenten en ander monumentaal, Congolees koloniaal erfgoed tot 1960 (bijvoorbeeld het Jubelpark met de bekende triomfboog).